Acupunctuur is in het verre Oosten, m.n. China, Japan en Korea, al eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde als onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.M.). Het heeft een ontwikkeling van vierduizend jaar doorgemaakt en sinds het in de zeventiger jaren in het Westen is doorgedrongen heeft het zich verder ontwikkeld en verbeterd. In het Westen, waar de acupunctuur een steeds grotere plaats gaat innemen, wint de gedachte dat het lichaam, de geest en de omgeving van de mens niet los te zien zijn van elkaar, steeds meer terrein. We spreken dan ook, als het gaat om acupunctuur, niet meer over een alternatieve (=andere) maar over een additionele (=toegevoegde) of complementaire (=aanvullende) geneeswijze. Westers en Oosters denken vullen elkaar uitstekend aan.

Acupunctuur is gebaseerd op het begrip energie. Energie die in de natuur zorgt voor o.a. plantengroei, het klimaat, de seizoenen, dag en nacht. In de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: het kunnen zien en horen, denken en voelen, verteren van voedsel, de ademhaling en het kloppen van het hart, slapen en dromen, het kunnen uiten van emoties en het ontplooien van talenten…kortom alles. Normaal gesproken, in een gezonde situatie, zijn al die vormen van energie in de mens en zijn omgeving, met elkaar in evenwicht. Ziekte evenwel is, simpel gezegd, een verstoring van deze natuurlijke balans. In die gevallen waarin een lichaam niet in staat is zelfstandig dit evenwicht te herstellen, kan de acupunctuur uitkomst bieden.

Acupunctuur is geen wondermiddel en evenmin is het iets “waar je in moet geloven” voordat het werkt. Het is een doeltreffende vorm van geneeskunde die de westerse geneeskunde goed kan ondersteunen en aanvullen.

Dry-needling

Dry-needling wordt gebruikt in de fysiotherapie en acupunctuur als efficiƫnte behandelmethode om pijnvermindering en mobiliteitsverbetering te krijgen in betrokken spieren en gewrichten.